Lees hier het eerste interview met de cast van ‘Opvliegers’!

Opvliegers: vakantie, vriendinnen en de overgang

‘Een soort Sex and the City 45+’
De overgang geen sexy onderwerp? Jawel hoor, bewijzen Anne-Mieke Ruyten, Antje Monteiro, Anousha Nzume en Hymke de Vries in de comedy Opvliegers. In dit muzikale feestje spelen zij vier vriendinnen die op vakantie gaan naar Bali. De menopauze is niet het enige thema dat onder de zon wordt besproken. ,,Van een huwelijkscrisis tot het emptynestsyndroom en een partner die er met een jongere meid vandoor gaat”, aldus Monteiro. Want echte vriendinnen bespreken álles met elkaar.

 

Kunnen jullie kort jullie personages introduceren?

Anne-Mieke: ,,Ellen is al dertig jaar getrouwd met Joep en ze is op hem uitgekeken. Zeven jaar geleden wilde ze al bij hem weg, maar dat durfde ze toen niet. Ze hangt heel erg aan haar vriendinnen. En ze is van de natuur. Ze hopt van de ene in de andere fase. Nu zit ze in haar spirituele fase.”

Antje: ,,Ik speel Lydia, die er alles aan doet om er goed uit te blijven zien. Ze negeert haar opvliegers en slaat om zich jong te blijven voelen geregeld een jonge man aan de haak. Ze doet me denken aan Samantha uit Sex and the City. Heerlijk om te spelen.”

Hymke: ,,Keet zit in de overgang, maar tilt er niet zo zwaar aan. Ze heeft het moeilijker met het feit dat haar dochter net uit huis is. Ze heeft zeeën van tijd en weet niet wat ze ermee moet. Ze moet een nieuwe plek vinden en daar helpen haar man en haar vriendinnen haar bij.”

Anousha: ,,Ik ben Sas, een stoer type en de jongste van het stel. Ze heeft geen kinderen en nu is haar vriend ervandoor met een jonge kip. Haar vriendinnen zijn bang dat ze weer teruggaat naar hem. Zij hopen dat dit haar sterker maakt en dat ze meer voor zichzelf kiest.”

 

 

Jullie spelen vier totaal verschillende vrouwen die samen een hechte vriendinnenclub vormen. Hoe goed kenden jullie elkaar voor Opvliegers?

Anne-Mieke: ,,Niet, maar we hebben elkaar snel leren kennen. Regisseur Martin Michel heeft ons heel veel laten kletsen met koffie erbij. Dat was goed, want dan krijg je die bonding en daardoor spelen we veel makkelijker vriendinnen.”

Anousha: ,,Hymke en ik kenden elkaar al van de voorstelling Hormonologen, dus wij hadden meteen weer iets van: leuk, gezellig. En dat koffiedrinken deed de rest.”

Antje: ,,Martin heeft dat goed ingeschat. Als je het met elkaar kunt vinden buiten het toneel, voelt het publiek dat ook. Het is voor mij voor het eerst dat ik in een kleiner gezelschap werk, maar ik vind het zo fijn. Ik ken de anderen nog maar net, maar ik heb nu al zoiets van dat ik ze nooit meer wil vergeten. Geen gedoe, negativiteit of geklets. We lachen zo veel. Ik had pas zo’n enorme lachaanval met Hymke, ik kwam er echt niet meer uit. Toen dacht ik wel: hoe ga ik dat doen als dat tijdens de show gebeurt?”

 

Opvliegers is een comedy. Passen humor en overgang bij elkaar?

Anne-Mieke: ,,Het hoeft niet meer zo serieus, er mag tegenwoordig over dit onderwerp worden gelachen. De voorstelling is luchtig, zonder dat we de emoties schuwen. En eigenlijk gaat het bijna meer over vriendschap dan over de overgang. Als je maar vriendinnen hebt, komt het wel goed. Dat vind ik een mooie boodschap.”

Antje: ,,De voorstelling gaat over allerlei facetten van het leven. Over de dingen die je meemaakt als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Ouder worden, een huwelijkscrisis, het emptynestsyndroom en een partner die er met een jonge meid vandoor gaat; alles komt voorbij. Ook als je een gelukkig huwelijk hebt, bespreek je een heleboel dingen met je vriendinnen. Daarom zijn zij ook een belangrijk onderdeel van je leven. Dat vindt niet alleen mijn personage, maar ook ikzelf.”

Anousha: ,,We pikken de draad eigenlijk op bij de tweede Sex and the City-film, waarin de overgang ook werd benoemd. Net als in die film draait het in Opvliegers om vrouwenvriendschappen.”

Hymke: ,,Een soort Sex and the City 45+ is het.”

 

Antje, voor jou is het je eerste comedy. Spannend?

Antje: ,,Heel leuk! Doodeng, dat wel ja. Maar je kunt alleen maar leren als je af en toe uit je comfortzone durft te stappen.”

Anne-Mieke: ,,Ik heb helemaal niet het idee dat ze dit voor het eerst doet. Ze is heel grappig.”

 

 

Al voor aanvang van de speelperiode waren vijf voorstellingen uitverkocht. Bijzonder?

Antje: ,,Nou, uniek voor een nieuwe voorstelling waar geen megamarketingbudgetten tegenaan zijn gegooid. Ik vind het echt een compliment. Blijkbaar spreekt het thema toch veel mensen aan.”

Anne-Mieke: ,,Alles is zo herkenbaar. De overgang is een aspect van het leven dat jarenlang onbenoemd is gebleven. Voor heel veel vrouwen is het best een nare periode, maar we kunnen er nu ook om lachen. Dat is belangrijk.”

Hymke: ,,Op dit moment zitten er 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang, dus die zien dat staan in zo’n boekje en denken: ‘Daar gaan we heen’. En er is een trend in vrouwenstukken, die verkopen nu heel goed. Dus het is heel fijn om in dit bakje te zitten.”

 

 

 

Is het een voorstelling specifiek voor vrouwen die in de overgang zitten?

Anne-Mieke: ,,Zeker niet alléén voor vrouwen in de overgang. Het is voor alle vrouwen van 30+ leuk om de voorstelling te zien, of ze nu voor, in of na de overgang zitten.”

Antje: ,,Ik weet zeker dat mijn dochter van 23 ook in een deuk ligt.”

Hymke: ,,Ik denk dat het echt vriendinnenavonden zijn, maar mannen zijn welkom. En ze steken er ook wat van op.”

Wat kan het publiek verwachten van een avondje Opvliegers?

Hymke: ,,Een trein die vertrekt en anderhalf uur doorgaat. Veel herkenning, ontroering en lach. Als ze bulderend van de lach in de zaal zitten of een brok in hun keel hebben, is de avond geslaagd.”

Anousha: ,,Prachtige meerstemmige muziek. Verschillende stijlen, van country tot een Hollandse kraker, maar ook soul, R&B en ballads. Zo lekker. Muzikaal is het echt een feest om te doen.”

Antje: ,,We hebben ook mazzel dat onze stemmen zo mooi bij elkaar kleuren. Ik denk dat het publiek helemaal blij de zaal uitgaat. En ik hoop dat vrouwen het gevoel hebben van ‘yes, ik tel mee’. Het zou leuk zijn als we bereiken dat er anders wordt gekeken naar niet alleen de overgang, maar ook naar het ouder worden.”

 

 

En… weten jullie eigenlijk precies waarover jullie praten?

Anne-Mieke: ,,Ja, maar ik heb er bijna geen last van. Ik heb ’s nachts af en toe dat ik de deken even van me af doe en dan weer erop. Verder niets. Ik behoor tot de gelukkigen. Of misschien moet het nog komen.”

Hymke: ,,Ik zit er ook middenin. Ik was pas op een feestje en vier van de vijf vrouwen zaten in de overgang. Nou, dat werd gezellig. Zo van: ‘O, heb jij dat ook?’ Een beetje zoals deze voorstelling.”

Antje: ,,De symptomen die voorbijkomen in het stuk heb ik nog niet gehad. Ik sta er nu wel anders in dan eerst. Vroeger was je voor mijn gevoel toch afgeschreven als je in de overgang kwam, maar dat is niet zo. Jennifer Lopez en Jennifer Aniston zijn allemaal mijn leeftijd en die gaan ongetwijfeld ook richting overgang, maar dat zijn geen oude vrouwen om te zien. Je kunt dus nog steeds leuk, hip en vlot zijn.”

Anousha: ,,Ik ben 46 jaar, dus het kan. Maar het enige wat ik tot nu toe merk is dat mijn temperatuurregulatie off sync is. Het moet echt koud zijn, wil ik iets met lange mouwen aantrekken. Ik ben altijd warmbloedig geweest, maar ik denk toch dat dit het begin is. Ik zie er niet tegenop. Oké, het is het einde van een fase maar daarna gaat het leven gewoon door. Misschien is het wel een nieuw begin!”

 

 

Opvliegers is tot en met 9 april 2016 te zien in theaters in het hele land. De première is 14 december in De Meervaart in Amsterdam.