Telegraaf: Lachend in de overgang

Opvliegers, de menopauze door vrouwenogen
Lachend in de overgang En op een dag, zeg je tegen je geliefde: ‘schat, vind jij het hier ook zo warm?’ Jawel, je bent in de overgang. De vier actrices Antje Monteiro (46), Hymke de Vries (53), Anne-Mieke Ruyten (55) en Anousha Nzume (46) weten er alles van. Samen spelen zij in de voorstelling Opvliegers die vandaag in première gaat. 

IS IEDEREEN VAN JULLIE ZELF HET OVERGANGSTRAJECT VOORBIJ? Hymke (53): “Anousha en Antje nog niet, maar ik zit er middenin. Het begon op mijn 50ste; letterlijk op mijn verjaardag. Man, man, het zweet brak me aan alle kanten uit tijdens een voorstelling. Ik dacht: ‘ik moet hier weg, ik moet naar buiten’. Maar dat kon dus niet. Ik stond op een toneel.” Anne-Mieke: “Ik ben er volgens mij alweer zo ongeveer doorheen, maar heb er niet zoveel last van. Alleen ‘s nachts. Dan moet het dekbed erop en weer eraf… En ik slaap onrustiger. Ik ben 55, dus ik lijk er toch een beetje doorheen te zwijnen.

Ze zeggen dat mannen met de jaren leuker worden en vrouwen alleen maar ouder. Wat vinden jullie daarvan? Antje: “Ik vind mannen wel aantrekkelijker worden naarmate ze ouder worden terwijl vrouwen leuk blijven tot ze eind 50 zijn. Daarna beginnen ze toch echt af te takelen.” Anne-Mieke: “Maar oudere vrouwen worden vooral qua innerlijk ook minder leuk; ongeduldig, voordringen in de winkel. Oudere mannen zijn toch zachter en vriendelijker.”

LINDA DE MOL HEEFT OOIT GEZEGD DAT DE OVERGANG NIET SEXY IS… Hymke: “Ik vind het zo onnadenkend van Linda dat ze dat heeft gezegd. Juist zij… Ze is toch een rolmodel voor heel veel vrouwen. In haar blad zou ze dat onderwerp op een hele sexy manier kunnen benaderen. Een gemiste kans.” Antje: “Misschien ging dat vroeger wel op. De tijden zijn zo anders geworden. Als je tegenwoordig 50 bent kun je nog steeds stralen en er mooi uitzien, meetellen en actief meedraaien.”

HAARVERF Anousha: “Vroeger was je leven voorbij als je kinderen kreeg en nog eerder was het al over als je trouwde. Het is wat we er zelf van maken. Om met Nora Ephron te spreken: ‘sinds de haarverf is uitgevonden, is het leven voor vrouwen totaal veranderd.'” Antje: “Toch is dat raar. Er zijn maar weinig mannen die hun haar verven. De meesten laten het grijs worden. Dat vinden we bij hen charmant.” Hymke: “Dat etiketje is er opgeplakt door de maatschappij: een vrouw met grijs haar is een oude oma, een man met grijs haar een directeur. Eigenlijk zouden er daarvan af moeten.”

Maar dat doen we niet, we gaan alleen nog maar verder met botox en fillers… Zijn jullie van de ingrepen? Anne-Mieke: “Ik heb wel ooit mijn oogleden laten doen. Ze hingen op mijn wimpers en ik hoorde de hele dag: ‘wat zie jij er moe uit.’ Dat was ik zo beu. Maar ik zou eerder een facelift overwegen dan fillers. Ik sta soms voor de spiegel, dan trek ik dat kinvelletje omhoog en denk ik ‘zou toch mooi zijn, die kaaklijn weer terug.'” Hymke: “Ik vind degenen die het allemaal hebben gedaan, het beste voorbeeld om het niet te doen.”

Is het inmiddels ook afgelopen met de minirok? Moeten we aan de afritsbroek en de parka? Anne-Mieke: “Ik vind een minirokje ingewikkeld worden. Op een bepaalde leeftijd is die tijd toch echt wel voorbij. We zijn geen meisjes meer, maar vrouwen. Daar past een andere kledingstijl bij. Wat ik nu ook echt niet meer vindt kunnen, zijn die armen; dat je naar iemand zwaait en dat het dan zo mee zwabbert. ”

 

Antje: “Dat had ik al toen ik in Aida stond. Daarin zong ik een nummer waarbij ik mijn armen moest spreiden. Ik schaamde voor mijn kipfilets, dus voor de première heb ik me suf getraind op de trilplaat. Afijn, we hadden alleen maar lovende recensies. Waar heb ik me druk over gemaakt, dacht ik nog. Ik was 31. Totdat mijn dochter op een dag in de zaal zat. Zegt ze na afloop: ‘mama, het is echt heel lelijk als je met je armen zwaait, dan gaat alles heen en weer.’ ”

IS ER OOK IETS LEUK AAN OUDER WORDEN? Antje: “Ik ben veel relaxter dan ik vroeger was. Ik merk dat ook aan Romy. Ze heeft natuurlijk hetzelfde vak als ik en ze loopt tegen precies dezelfde dingen aan: commentaar, kritiek, onzekerheid. Ik denk heel vaak: ‘kind maak je niet zo druk’. Dat is het lekkere van ouder worden. Het valt allemaal niet meer zo zwaar.”

VROUWEN DIJEN UIT NA DE OVERGANG. IS DAT EEN DING VOOR JULLIE? Anne-Mieke: “Ik vind het wel lastig dat ik plotseling van niks dik word. Een oudere collega zei ooit: ‘denk erom dat je slank aan de overgang begint. Anders komt het nooit meer goed.’ Dat is een wijze les.” Hymke: “Het is een oneerlijke strijd. Op een dag kijk je naar beneden en dan denk je: ‘Wat zit hier nou ineens om de buikstreek. Dat zat er vroeger toch nooit?’ Mijn zusje is diëtiste en zij zegt dat geen enkele vrouw van boven de 50 eraan ontkomt. Er is niet tegenop te lijnen of te diëten.”

HUILEN Vrouwen schijnen wel standvastiger te worden na de overgang. Merken jullie daar iets van? Hymke: “Standvastiger? Ik word vooral labieler. Huilen, ontzettend huilen en niet eens weten waarom. Vanmiddag nog, er ging iets fout, plop, de sluizen open. Verschrikkelijk, die moodswings. Vroeger zou ik erom hebben gelachen. Maar nu zit er iets in dat lijf waar je geen controle over hebt waardoor die tranen komen.” Anne-Mieke: “Dat heb ik precies hetzelfde. Een kindje dat iets heel schattigs zegt, de fanfare die voorbij komt; hup daar zijn die tranen weer. Ik lijk soms wel een klein kind; dat ik zelf denk ‘nou nou, zo erg was het nou ook weer niet.” Antje: “Maar het fijne is dat we er allemaal doorheen gaan. Dat schept een band. Bij de een is het heftiger dan bij de ander, de een gaat huilen, de ander gillen of slaan, maar we bieden het allemaal het hoofd. Dat vind ik wel een soort dingetje van vrouwen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat gevoel krijg: vrouwen zijn best wel stoere wezens.”